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IEC 60335-1: 2020 22.27 and 22.42 2190 2022 

Category 

HOUS 

Subject Keywords Developed by 

Evaluation of Y2 capacitors used 
as protective impedance 

- Protective impedance 

- Y2 capacitor 

ETF 1 

Question 
Is it acceptable to use two Y2 capacitors (voltage proof 1500 V) in line as protective impedance 
for IEC 60335 series, if they comply only with IEC 60384-14 including IEC 60384- 14:2013/ 
AMD1:2016? 

 
If acceptable, are there further tests required to comply with IEC 60335 series and what are 
they? 

 
If it is not acceptable, can one of the Y2 capacitors be used while the second Y2 will be 
checked according to IEC 60335-1:2020 Annex F a test voltage of 1750 V for supplementary insulation 
(where Y2 capacitors must comply with IEC 60384 -14 in any case)? What further tests will be 
necessary? 

Decision 

Yes, it is acceptable to use two Y2 capacitors (voltage proof 1500 V) in line as protective impedance 
for IEC 60335 series. 

For protective impedance components comprising Y2 capacitors, the 1st and 2nd paragraphs of the 
test specification in Clause 24.1, taking into account the last paragraph of Clause 24.1.1, give two 
options: 

1) Full compliance with IEC 60384-14:2013 including IEC 60384-14:2013/AMD1:2016; or 
2) Compliance with the specific clauses of IEC 60384-14:2013 including IEC 60384- 

14:2013/AMD1:2016 as detailed in Annex F. 

Explanatory notes 
The standard does not give clear instructions on how to proceed in the case of two Y2 capacitors 
connected in series. 

 
According to IEC 60335-1:2020 Annex F, a minimum proof voltage of 1750 V for additional 
insulation for protective impedance is not defined. 

 
The requirements for the electric strength test from IEC 60335-1 Ed. 6.0 and proof voltage from IEC 
60384-14 Ed.4.1 are different: 
• According to IEC 60335-1:2020: 

o Clauses 13.1 and 16.1: Protective impedance are disconnected before carrying out the 
tests. 

o Clause 22.27: Parts connected by protective impedance shall be separated by double 
insulation or reinforced insulation. 

o Clause 22.42: Protective impedance shall consist of at least two separate components. If 
any one of the components is short-circuited or open-circuited, the values specified in 
8.1.4 shall not be exceeded. 
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o Component impedances shall be unlikely to change significantly during the lifetime of the 

appliance. 
o Compliance should be checked by inspection and by measurement and if necessary, by 

the tests for class Y capacitors in IEC 60384-14:2013 including IEC 60384-14:2013/ 
AMD1:2016 appropriate to the rated voltage of the appliance. 

o Clause 24.1.1: The relevant standard for capacitors likely to be permanently subjected to 
the supply voltage and used for radio interference suppression or for voltage dividing is 
IEC 60384-14:2013 including IEC 60384-14:2013/AMD1:2016. If the capacitors have to 
be tested, they are tested in accordance with normative Annex F. 

o As per tables 4 and 7, the required test voltage for supplementary insulation is 1750 V. 
• According to IEC 60384-14 Ed.4.1 Table 10, proof voltage is at least 1500 V. 

 
The decision was confirmed in the second IEC/TC61 meeting held in November 2021. 

 
 
 
 
 


